Použitelnost www stránek - Skrytá výhoda [1]

  •  Miloš Novotný
  •  9902x
Použitelnost www stránek - Skrytá výhoda [1]

Už se vám stalo, že jste přišli na stránky s úžasnou grafikou a nemohli jste pochopit ovládání? Nebo nešlo najít to, co vás zajímá? Pravdou je, že můžete mít nejlepšího grafika na světě a pokud nebudou dodrženy pravidla použitelnosti a přístupnosti www stránek nelze dosáhnout úspěchu. Nedodržení pravidel způsobuje, že uživatelé se při hledání informací ztratí a zbytečně opouštějí www stránky bez dosažení cíle. Uživatel pak zcela zbytečně skončí u konkurence. V prvním díle se podíváme, kde vznikají pravidla a kdo jsou ti, kteří pomáhají tvořit pravidla lepší použitelnosti www stránek.

U složitějších www stránek nejdou použít odladěné webové šablony. Pro dosažení cílů je potřeba promyšlený návrh uživatelských rozhraní (user interface design), dodržení pravidel pro použitelnost (usability) a přístupnost (accessibility). Okolo této odbornosti, která náleží informačním architektům je vytvořená celosvětová komunita ACM SIGCHI, ke které se můžete připojit prostřednictvím českého občanského sdružení Prague ACM SIGCHI. Nejznámější aktivitou Prague ACM SIGCHI je každoroční setkání Prague World Usability Day na který je pro zájemce vstup zdarma. Tento rok akceproběhne 11. listopadu na stejném místě jako každý rok v Palace Cinemas Anděl. ACMSIGCHI je ve světě jednou z mnoha skupin zabývajících se použitelností www stránek, zajímavostí je početná česká komunita.

Na obrázku č.1 a č.2 je možné vidět rozdíl použitelnosti projektové stránky finep.cz předoptimalizací a po přepracování. Na první pohled je vidět, skrytá výhoda zásahu informačního architekta. Přepracování je zásadní a pouhá změna barev by nestačila.

Významné odkazy zabývající se použitelností a kvalitou webu(Usabilty)

Alertbox– články Jakoba Nielsena, jedna z nejvýznamějších autorit v oblasti použitelnosti www stránek.
Human Factors International - pravidelný měsíční newsletter od firmy Human Factors International.
A List Apart– webdesinérský magazín, Jeffrey Zeldmana do kterého píše celá řada odborníků z praxe.
Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 – pravidla W3C pro tvorbu přístupného webu.


Populární tagy

Nejčtenější články

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Technická podpora