WWW aneb kde se vzal World Wide Web

  •  Miloš Novotný
  •  12756x
WWW aneb kde se vzal World Wide Web

Pavučina informací, kterou se tak rádi proplétáme je velice mladá. V březnu 1989 Angličan Tim Berners-Lee pracující jako fyzik, přišel s projektem vytvoření distribuovaného hypertextového systému.

Hypertextový systém měl umožnit podstatně přehlednější vedení dokumentace v projektech Evropské organizace pro jaderný výzkum ( CERN) . Přehlednost byla dána hlavně možností umístit do textu hypertextové odkazy, případně zveřejnit odkazy na související články. Na konci roku 1990 byl spuštěn první webový server Info.cern.ch . Cílem bylo převést informace shromážděné v laboratoři do hypertextové podoby a umožnit sdílení pomocí připojených počítačů. Tim Berners-Lee tak spustil revoluci v publikování informací a změnil způsob našeho života.

Stručný pohled do historie je velmi důležitý. Vystihuje samotnou podstatu webu, která se nijak s přibývajícími roky nemění. Jen se doplňuje a rozšiřuje. Hlavními přispěvateli jsou technologičtí lídři, kteří rozvíjejí možnosti především na základě požadavků akademického světa a organizací využívající web za účelem zisku. Většina požadavků však vychází ze sociální teorie práce s informacemi a věci dávno známé, získávají reálnou podobu díky technologickému pokroku. Dovedete si v roce 1990 představit, mít možnost vést diskusi k článku a sdílet názory s naprosto neznámými lidmi? Dnes tuto možnost máme a v řadě případů je užitečně využívána.

Informace, které chceme zveřejnit jsou transformovány do jazyka HTML nebo XHTML a do prohlížeče přenášeny pomocí protokolu http. Základním stavebním kamenem vytvoření webové prezentace je rozdělení a provázání informací. Správné označení informací pomocí HTML je významné i pro vyhledávače, které hledají struktury a odkazy na tematicky příbuzné články. Velkou výhodou je možnost odkazovat na informace, které považujeme za důvěryhodné a jsou zveřejněny na jiném místě. Navíc se informačně tematicky připojíme do již existující pavučiny.


Populární tagy

Nejčtenější články

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Technická podpora